Publicat pe Lasă un comentariu

Turba si substraturi

Prin substrat se intelege orice material natural sau artificial care permite dezvoltarea sistemului radicular in conditii bune.

Distingem doua tipuri de substrat: natural si artificial.

Substraturile naturale sunt formate din materiale pe care le putem produce in gospodariile proprii, sau in mediul inconjurator. Cele mai cunoscute sunt: pamanturile, composturile, maranita, rumegusul si turba.

Turba este substratul natural cu cea mai mare extindere. Insusirile fizico-chimice permit o rasarire rapida si uniforma a plantelor, precum si o dezvoltare riguroasa a sistemului radicular.

Se remarca prin capacitatea de retinere a apei, de pana la 10 ori greutatea sa.

Existra 3 tipuri de turba. Diferenta dintre acestea o reprezinta pH-ul.

  • Poligrotrofa este turba inalta, rosie sau blonda, care se caracterizeaza prin pH acid 2,8 – 4, si continut redus de substante minerale.
  • Eutrofa care este turba joasa sau neagra cu pH neutru, sau slab alcalin, cu un continut de substante minerale mai ridicat.
  • Mezotrofa, care este turba intermediara, cu un pH natural, cuprins intre 4 si 6.

Turba este supusa unor procese de macinare, de amestecare a mai multor tipuri de turba, de corectare a pH-ului si de administrare de substante minerale. Ca si avantaj fata de pamantul obisnuit, produsele din turba sunt sterile fara boli sau agenti patogeni. Aceasta contine fertilizanti, ajuta la germinarea semintelor, si accelereaza cresterea plantelor.

In horticultura ofera posibilitatea aplicarii unor metode moderne, adica cultura fara sol.

Substraturile de baza se utilizeaza pentru amestecuri si pentru imbunatatirea structurii solului. Cel mai utilizat sortiment atat pentru plante cu flori cat si pentru legume, este substratul Klasmann TS 3, cu continut 20% turba neagra, 20% turba blonda, ingrasaminte minerale, si alte ingrediente.

La semanarea legumelor, se utilizeazsa turba Klasmann TS 3 FIN, cu exceptia pepenelui verde, pepenelui galben, dovlacelului si castravetelui unde se utilizeaza turba TS 3 Standard.

La producerea rasadurilor, trebuie sa acordam o atentie suplimentara udatului. Este potrivit sa udam des cu ajutorul unei stropitoare si in cantitati moderate. La udat trebuie sa avem in vedere folosirea unor solutii nutritive, pentru asigurarea unor dezvoltari normale ale rasadurilor.

Pentru fertilizari in stadiul de rasad, se utilizeaza Agriplant 8, 1 – 2 udari dupa replicare, si Agriplant 4, in continuare pana la plantare.

Publicat pe Lasă un comentariu

Ingrasaminte organice

Ingrasamintele ocupa un loc important pentru culturi, deoarece asigura necesarul de substante nutritive pentru valorificarea potentialului biologic. Ingrasamintele trebuie administrate in cantitati potrivite, deoarece aplicarea unor cantitati prea mari sau prea mici poate produce dereglari ale unor procese fiziologice.

Astazi nu se mai poate concepe obtinerea unor productii fara programe de fertilizare adecvate. Sunt recomandate analizele de sol si de apa inainte de aplicarea acestora.

INGRASAMINTE ORGANICE_FERTILIZARE DR BAZAFertilizarile de baza, cele mai utilizate, sunt cu gunoi de grajd si ingrasaminte organice de tip Orgevit si Italpollina.

Ingrasamintele organice sunt sub forma de granule de calitate exceptionala. Provin 100% din substante organice, de provenienta naturala (pasare), si contin toate micro si macroelementele necesare plantelor.

Ingrasamantul organic nu contine seminte de buruieni si este liber de boli si daunatori, datorita proceselor de tratare termica.

Are o buna solubilitate in apa, ceea ce ii permite o descompunere usoara si graduala.

Modul de aplicare al ingrasamintelor organice

Aplicarea se realizeaza foarte usor datorita formei – granulata, prin imprastiere mecanica si manuala, dupa care se incorporeaza la 10-15 cm adancime. Poate fi aplicat si la plantare pe fasii cu incorporare la 5-10 cm, si intr-o doza mai mica. Cantitatile depind de tipul de sol, dar si de cultura. Spre exemplu, in cazul legumelor in camp 1-3 kg / m2, capsuni 1-1,5 kg / m2, gazon 1-1,5 kg / m2. La varzoase se poate administra la pregatirea terenului, inaintea plantarii, prin imprastiere uniforma, si incorporare, aproximativ 15-25 kg la 100 m2.

Cele mai recomandate ingrasaminte organice sunt Orgevit, Italpollina si Guanito. Atat produsul Orgevit cat si Italpollina, contin substante active organice imbunatatind fertilitatea solului din punct de vedere microbiologic, fizic si chimic prin capacitatea crescuta de absortie.

Atat Italpollina cat si Orgevit sunt ingrasaminte organice de pasare bogate in nutrienti, substante active organice, microelemente necesare dezvoltarii plantelor.

Un alt ingrasamant organic este produsul Guanito care fata de celelalte doua, Orgevit si Italpollina, are un continut mare de fosfor, si asigura o cantitate mare de azot organic 100% asimilabil. Denumirea produsului provine de la materia prima pretioasa si rara, guano. Fosforul gasit in guano este organic, nu se pierde in timpul procesarii sau pe parcursul depozitarii.