Publicat pe Lasă un comentariu

Turba si substraturi

Prin substrat se intelege orice material natural sau artificial care permite dezvoltarea sistemului radicular in conditii bune.

Distingem doua tipuri de substrat: natural si artificial.

Substraturile naturale sunt formate din materiale pe care le putem produce in gospodariile proprii, sau in mediul inconjurator. Cele mai cunoscute sunt: pamanturile, composturile, maranita, rumegusul si turba.

Turba este substratul natural cu cea mai mare extindere. Insusirile fizico-chimice permit o rasarire rapida si uniforma a plantelor, precum si o dezvoltare riguroasa a sistemului radicular.

Se remarca prin capacitatea de retinere a apei, de pana la 10 ori greutatea sa.

Existra 3 tipuri de turba. Diferenta dintre acestea o reprezinta pH-ul.

  • Poligrotrofa este turba inalta, rosie sau blonda, care se caracterizeaza prin pH acid 2,8 – 4, si continut redus de substante minerale.
  • Eutrofa care este turba joasa sau neagra cu pH neutru, sau slab alcalin, cu un continut de substante minerale mai ridicat.
  • Mezotrofa, care este turba intermediara, cu un pH natural, cuprins intre 4 si 6.

Turba este supusa unor procese de macinare, de amestecare a mai multor tipuri de turba, de corectare a pH-ului si de administrare de substante minerale. Ca si avantaj fata de pamantul obisnuit, produsele din turba sunt sterile fara boli sau agenti patogeni. Aceasta contine fertilizanti, ajuta la germinarea semintelor, si accelereaza cresterea plantelor.

In horticultura ofera posibilitatea aplicarii unor metode moderne, adica cultura fara sol.

Substraturile de baza se utilizeaza pentru amestecuri si pentru imbunatatirea structurii solului. Cel mai utilizat sortiment atat pentru plante cu flori cat si pentru legume, este substratul Klasmann TS 3, cu continut 20% turba neagra, 20% turba blonda, ingrasaminte minerale, si alte ingrediente.

La semanarea legumelor, se utilizeazsa turba Klasmann TS 3 FIN, cu exceptia pepenelui verde, pepenelui galben, dovlacelului si castravetelui unde se utilizeaza turba TS 3 Standard.

La producerea rasadurilor, trebuie sa acordam o atentie suplimentara udatului. Este potrivit sa udam des cu ajutorul unei stropitoare si in cantitati moderate. La udat trebuie sa avem in vedere folosirea unor solutii nutritive, pentru asigurarea unor dezvoltari normale ale rasadurilor.

Pentru fertilizari in stadiul de rasad, se utilizeaza Agriplant 8, 1 – 2 udari dupa replicare, si Agriplant 4, in continuare pana la plantare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *