Erbicide

Erbicidele reprezinta principala metoda de combatere a buruienilor.

Erbicidele cu efect total, au spectru de combatere larg, încât distrug toate speciile de buruieni şi chiar specii lemnoase. Se aplică pe terenurile necultivate. Folosite la pomi fructiferi şi viţă de vie, se practică prin ,,aplicarea dirijată˝ a jetului de soluţie astfel ca acesta să nu vină în contact cu frunzele şi lăstarii verzi.Absorbţia erbicidului, se realizează în mod specific pentru fiecare erbicid prin: rădăcini, radicele, hipocotil, coleoptil, frunze etc.

Erbicide de contact, substanţa erbicidă aplicată pe organele vegetative nu se transmite (translocă) la distanţă în ţesuturile îndepărtate de locul cu care a venit în contact şi nici în circuitul vaselor conducătoare (xilem, floem) ale plantei. Pătrunde prin cuticulă, prin epidermă şi pe care le distruge împreună cu alte ţesuturi.

Erbicide sistemice, substanţa erbicidă pătrunde în ţesuturile plantei şi intră în circuitul vascular al plantei. Translocarea produsului poate avea loc prin xilem în curentul ascendent de la bază spre vârful plantei acropetal, prin floem împreună cu fluxul sevei elaborată spre baza tulpinii – bazipetal şi care poate ajunge până la rădăcini, stoloni şi rizomii buruienilor care urmează a fi combătute.

Condiţii în aplicarea erbicidelor: Condiţiile climatice să fie normale. Nu se aplică erbicide cu puţin timp înaintea unei ploi iminente.În vederea aplicării erbicidelor înainte de semănat, patul germinativ trebuie să fie cu grijă pregătit, cu sol mărunţit şi jilav. Nu se stropeşte pe soluri prea ude, înămolite sau bolovănoase, uscate în stratul superior.Ploile uşoare după stropit în general, nu sunt păgubitoare. Însă solurile prea uscate şi seceta îndelungată micşorează acţiunea erbicidelor.În instalaţiile de stropit cu agitare suficientă (mecanică sau hidraulică), erbicidele aflate în stare de pulbere umectabilă pot fi introduse (fără prealabilă transformare în pastă) în rezervorul maşinii umplute 4/5 din capacitate cu apă şi urmat de o temeinică agitare a întregului conţinut. Dacă în instrucţiunile de folosire se prevede obţinerea în prealabil a pastei din pulberea de erbicid, atunci aceasta se obţine din 2 volume de erbicid şi 1 volum de apă.Cantitatea de apă să oscileze între 200-400 l/ha, astfel ca la densitate mare a buruienilor sau îmbătrânirea lor, cantitatea de apă să crescă pentru o bună acoperire şi distrugerea lor, dar nu trebuie să se scurgă de pe frunze.

Se arată 1–12 din 23 de rezultate

Se arată 1–12 din 23 de rezultate