Publicat pe Lasă un comentariu

BOLI SI DAUNATORI LA CAPSUNI

Viroze

Sunt multe viroze la capsuni, dar cele mai importante sunt: patarea inelara, mozaicul arabic, rasucirea frunzelor, incretirea frunzelor. Pentru evitarea transmiterii virozelor se recomanda utilizarea de stoloni liberi de virusuri, iar materialul infectat trebuie ars.

BOLI SI DAUNATORI LA CAPSUNI_PUTREGAUL CENUSIUPutregaiul cenusiu este produs de Botrytis Cinerea. Ataca florile si fructele, mai ales pe vreme umeda, si poate distruge 80% din recolta. Infectia masiva are loc in perioada infloritului. Fructele atacate se brunifica si putrezesc. Preventiv si curativ recomandam produsele: Teldor 500 SC, sau Rovral 75 WP.

BOLI SI DAUNATORI LA CAPSUNI_FAINAREAFainarea ataca frunzele, florile si fructele. Pe ambele fete ale frunzei, dar cel mai frecvent pe cea inferioara, se formeaza o pasla albicioasa. Frunzele atacate se rasucesc pe fata superioara care capata pete rosiatice. Fungicidul cel mai utilizat este Topsin.

BOLI SI DAUNATORI LA CAPSUNI_MANA

Mana este o boala foarte periculoasa. Plantele pierd din vigurozitate, frunzele de la baza raman ofilite, marginile frunzelor se ofilesc, si in cele din urma plantele se ofilesc total si se usuca. Tratamentele foliare, cu produsul Scudo, care are efect in cresterea rezistentei naturale. Preventiv si curativ recomandam produsele Universalis 593 SC,Melody Compact, Folpan 80 WDG, Dithane M 45, Ridomil Gold MZ 68 WG si Bravo.

BOLI SI DAUNATORI LA CAPSUNI_PATAREA ALBA A FRUNZELORPatarea alba a frunzelor este cea mai raspandita boala a capsunului. Boala ataca de primavara pana toamna, si se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete mici, rosiatice, spre violaceu, care capata un contur cenusiu inchis. Preventiv se recomanda Scudo si Topsin.

BOLI SI DAUNATORI LA CAPSUNI_PATAREA ROSIE LA CAPSUNIPatarea rosie a frunzelor ataca limbul foliolelor, pedunculii, si caliciul florilor. Pe frunze apar pete mici circulare, sau neregulate de cu loare rosie violacee. Petele se maresc cu timpul, iar culoarea lor devine negricioasa. Ciuperca se transmite prin resturi vegetale infectate. Pentru combatere se pot utiliza produsele: Shavit F 72 WDG, Folpan 80 WDG, Dithane M 45 si Bravo.

BOLI SI DAUNATORI LA CAPSUNI_CARABUSUL DE MAICarabusul de mai se hraneste cu frunzele plantelor. In cazul unei invazii in masa, planta poate fi destrunzita complet, plantele devenind foarte slabite. Pentru combatere se utilizeaza: Mospilan 20 SG si Confidor Energy.

Acarianul capsunilor ierneaza ca femela adulta in “inima plantei”.Primavara, femelele parasesc locurile de iernare, si depun ouale pe frunzulitele nou aparute, preferand frunzele din interiorul tufei,BOLI SI DAUNATORI LA CAPSUNI_ACARIANUL CAPSUNELUI unde umiditatea aerului este mai ridicata. Atacul se manifesta prin incretirea si ingalbenirea frunzelor. Combaterea acestora se face cu ajutorul urmatoarelor produse: Envidor 240 SC, si Milbeknock.

BOLI SI DAUNATORI LA CAPSUNI_PADUCHELE DE FRUNZA A CAPSUNELUIPaduchele de frunza al capsunului apare pe frunze sub forma ovala de culoare verzui deschis. Paduchele ierneaza ca ou in resturile vegetale. Larvele apar primavara si populeaza partea inferioara a frunzelor de-a lungul nervurilor. Atacul masiv se observa in lunile iunie – iulie. Frunzele atacate se rasucesc, se usuca si cad. Pentru combatere se utilizeaza: Mospilan 20 SG, Milbeknock, Confidor Energy, Decis Mega 50 EW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *