Publicat pe Lasă un comentariu

Cultura Capsunului

Caracteristici generale

Capsunul este o planta perena, cu o durata de viata de 1-4 ani, in care poate da 1-2 recolte de fructe dar s-a demonstrat in ultimul timp ca cea mai rentabila este cultura anuala si cea bianuala. In sistemul de cultura anuala, capsunul se planteaza vara, in iunie-iulie utilizand stoloni refrigerati. In primavara anului urmator (mai-iunie) plantele rodesc abundent dupa care se defriseaza.

CULTURA CAPSUNULUI_1Capsunul se cultiva, in general, in asolament cu legume. Cele mai bune culturi premergatoare pentru infiintarea plantatiei in toamna sunt cerealele paioase, ceapa, usturoiul, morcovii timpurii, etc. Bune premergatoare sunt si salata, spanacul, ridichile. Cartoful, tomatele, tutunul, ardeiul, nu se recomanda, fiindca au boli comune cu capsunul, in special in ceea ce priveste nematozii dar si Verticillum, Rhizoctonia, Fusarium.

Dezinfectia solului

Dezinfectia solului este o operatiune care a inceput sa castige tot mai mult teren in tarile mari producatoare de capsun.

CULTURA CAPSUNULUI 2In special, dezinfectia solului se impune acolo unde nu se poate respecta o rotatie corespunzatoare a culturilor.

Este recomandabila rotatia culturilor pentru a evita raspandirea unei infectii puternice a solului. In cazul in care acest lucru nu este posibil, pot fi aplicate o serie de tratamente pentru eliminarea agentului patogen. Unul dintre tratamentele recomandate in acest caz este produsul Topsin 70 WDG.

Plantare

Pentru plantarea de primavara se recomanda peroada cuprinsa intre 15 martie si 15 aprilie. Capsunul plantat in primavara nu produce fructe in anul plantarii. Insa, indiferent de perioada de plantare, este recomandata aplicarea unui ingrasamant organic, cum ar Orgevit, ca fertilizare de baza. Iar restul nutrientilor necesari vor fi completati cu ingrasaminte minerale, ca de exemplu Agriplant, care poate fi aplicat atat foliar cat si prin fertigare.

Calitatea recoltei depinde in mare masura de utilizarea ingrasamintelor potrivite specifice solului, iar in lipsa acestora, calitatea recoltei scade semnificativ.

Plantarea de vara se realizeaza in perioada iunie – iulie; Stolonii formati au o capacitate inalta de inradacinare.

Una dintre cele mai moderne metode de irigare in cazul plantatiei este irigarea prin picurare. In acest fel, fiecare planta de capsune isi primeste cantitatea necesara de apa, dar si de nutrientii. Banda de picurare poate fi instalata atat la suprafata solului, intre capsune, cat si sub folia neagra de mulcire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *